חמשת המרכיבים “בדרך” לחיים טובים

בריאות ואיכות חיים מושפעים מהרבה גורמים שונים. אנשים רבים נוטים ליחס חשיבות יתר לאחד או יותר מהגורמים המפורטים בהמשך, ולשכוח גורמים אחרים. פעמים רבות מגיעים אלי לטיפול אנשים שתוהים מדוע למרות שהם אוכלים נכון (כך לפחות על פי הבנתם), ועושים פעילות גופנית, מצב בריאותם אינו טוב. אני רואה כחלק מתפקידי לבדוק את שלל גורמי ההשפעה על הבריאות, ולצעוד ביחד עם האדם בדרך המתאימה לו לשיפור כלל הגורמים החשובים שעשויים להשפיע על בריאותו ואיכות חייו.
באתר נושאים אלה מחולקים לצורך הבנה פשוטה לחמש קטגוריות שונות עליהם תוכלו לקרוא בהרחבה:
מבין גורמי השפעה הנוספים, אותם אני אוהב לכנות “משאבי בריאות”, אפשר למנות בין השאר: מנוחה נכונה, חשיפה מתונה לשמש, הומור, אופטימיות, התלהבות וחמלה. מניסיוני, טכניקות נהדרות להשיג רבים ממשאבי הבריאות הללו הן יוגה, מדיטציה, טאי צ’י ובודהיזם. לכל אלה מצטרפים כללי ההיגיינה הבסיסית הנכונה, שבימינו כוללים בעיקר הימנעות מזיהום באויר, במים, באוכל ובקרינה. אין ספק שלגנטיקה ישנה השפעה על הבריאות, אך אני נוטה להתמקד בגורמים הנמצאים בשליטת האדם. מנקודת מבטי, הרשומים מעלה הם משאבי הבריאות החשובים ביותר שיש לקחת בחשבון אם ברצוננו לשפר את הבריאות ואיכות החיים.

תנועה

האדם נועד לתנועה, וללא תנועה נכונה אין בריאות אופטימאלית. פעילות אירובית, אנאירובית, גמישות, קורדינציה ויציבות הם מרכביה העיקריים של התנועה הנכונה. היא עוזרת לגוף, לנפש וליכולת הריכוז באלפי דרכים. אין כמעט “תרופת פלא” אחת שיכולה לעזור לכל כך הרבה בעיות רפואיות כמו חיזוק מערכת החיסון, איזון המשקל, שומני הדם, הכולסטרול ולחץ הדם. היא תורמת לחיזוק מערכת החיסון, העלאת רמת האנרגיה ושיפור תפקודו של המוח. לכל העוסקים בתחום ברור עד כמה היא תורמת לשיפור מראה העור, תפקוד מערכת העיכול ואיכות השינה. וזו רשימה חלקית בלבד.

הפעילות הגופנית למרבית האנשים גורמת הנאה מרובה בזמן הפעילות, ותרומת רבות גם בשעות ובימים שלאחר מכן. כל עוד מקפידים על פעילות בעצימות, תדירות ומשך נכונים – הרווח הוא עצום, והסכנות מזעריות.

האתגר שלי כנטורופת היא לעזור לכל אחד למצוא את הדרך הייחודית עבורו לנוע, ולכוון כיצד לעשות זאת נכון על מנת להשיג מקסימום הנאה ותועלת פיזית ורגשית למשך זמן.

תזונה

המזון שאנו מכניסים לגוף משפיע באופן משמעותי על הבריאות, על המצב הפיזי ואף על המצב הרגשי שלנו. כפי ששאיפת אויר מזוהם אל תוך הגוף מיד תגבה מחיר, וכפי ששתיית מים עכורים תפגע בהרגשה ובגוף, כך הדברים גם כלפי המזון. דגנים מלאים, קטניות, ירקות ופירות הינן אבני היסוד לתפריט איכותי ומזין, אשר תורם לרבים לשמור על איכות חיים גבוהה, ולהפחית למינימום את הסיכון לסבול ממחלות והשלכותיהן.

התובנה כי המזון הוא מהדברים הבסיסיים ביותר לבריאות הינה עתיקה. “אילו נשארה לאדם היכולת לבחור את מזונו לפי מצבי הבריאות והחולי שלו, לא היינו צריכים להמציא בכלל את מדע הרפואה”, אמר היפוקרטס – אבי מדע הרפואה – כבר לפני כ2500 שנה. עד היום רופאים נשבעים ב”שבועת היפוקרטס” רגע לפני הפיכתם לרופאים מן המניין.

בנטורופתיה הקלאסית נעזרים בעיקר בתזונה טבעית. לא סופרים קלוריות, אלא שמים דגש להרגלי אכילה נכונים ותשומת לב לסימני רעב ושובע אמיתיים. משתדלים להימנע מאוכל מתועש, ושמים דגש על מזון טבעי, מסורתי ואיכותי כפי שנהגו פעם לאכול. בטיפול נטורופתי שמים דגש רב לאיכות המזון והתאמתו המיוחדת לאדם על פי מינו, גילו, עונת השנה, מצבו הבריאותי, תרופות, טעמיו ומציאות חייו האישית של כל אחד. האתגר העיקרי שלי כנטורופת המלווה אנשים בדרך לאיכות חיים טובה יותר, הוא להתאים את עצמי אל האדם המבקש את עזרתי.

תבלינים, עשבי תיבול ותרופות טבעיות

תבלינים ועשבי תיבול לא רק שנותנים טעם לאוכל, הם גם יכולים להוסיף בריאות ואיכות חיים למי שמשתמש בהם בתבונה. קיים הבדל עצום בין תיבול המזון הנפוץ בארץ הכולל לרוב בעיקר מלח, פלפל ואבקת מרק, לבין תיבול מוצלח ובריא בהרבה כמו כורכום, קצח, תימין, רוזמרין, מרווה וכדומה.

לתבלינים ועשבי תיבול מגוון רחב מאוד של השפעות בריאותיות רצויות. פעם בכמה חודשים ניתן לקרוא על מחקר חדש אשר מצביע על תועלתם כנוגדי חמצון, נוגדי דלקת, נוגדי אלרגיה, מרחיבי עורקים וכדומה. לכל תבלין ועשב תיבול ההשפעות והתועלות המיוחדות לו. לו רק ניתן היה לרשום פטנט רפואי עליהם – כזה שיאפשר לחברת תרופות להשקיע כספים במימון מחקרים והפצת המוצר “הייחודי” לאחר מכן – אין לי ספק שסל התרופות היה משתנה, ורופאים רבים היו ממליצים על שימושם לבעיות רבות.

עד כמה שזה יישמע מוזר, תקופות מחלה הינן חלק בלתי נפרד מחייו הבריאים של אדם… ישנן מחלות, בעיקר בילדות, שאפילו גורמות לחיזוק הגוף והכנתו להמשך הדרך. האתגר הוא למנוע מראש מחלות מיותרות, ויותר מכך – להחלים מהמחלה באופן מחזוק יותר, ובריא יותר להמשך הדרך.

תרופות טבעיות קיימות בשימוש מסורתי אלפי שנים במסורות שונות, ומסתבר שגם סבתא צדקה בלא מעט דברים. שיבא לבעיות עיכול שונות, חליטות פאסיפלורה, קאמומיל וואלריאן להרגעה ושינה, שום לזיהומים הינן רק דוגמאות אחדות. שימוש בחכמה בתרופות טבעיות למניעה וטיפול ראשוני המכבד את הגוף, פותר פעמים רבות בעיות שונות, ובניגוד לתרופות רבות – הטיפול הטבעי משאיר את הגוף חזק יותר. שכן שימוש באנטיביוטיקה למשל, אף כי היא נחוצה במקרים מסויימים, משאירה את הגוף חלש יותר משתי סיבות עיקריות:

  1. היא פוגעת גם ב”חיידקים הטובים” החשובים כל כך למערכת העיכול והחיסון.
  2. היא הורגת בעצמה את המזהם שגורם למחלה, ולא מאפשרת לגוף להתמודד בכוחותיו עם הבעיה.

תרופות טבעיות רבות פועלות בדרך הפוכה – הן מתמקדות בחיזוק מערכת החיסון על מנת שהגוף עצמו יתמודד נגד המזהם. דרך זו משאירה את מערכת החיסון עם “זיכרון” אשר יאפשר להתמודד טוב יותר עם המזהם גם בעתיד.

התמודדות יעילה עם מתח ורגשות לא בריאים, נשימה, התמקדות, מימוש עצמי

מתח, חרדה, דיכאון ובדידות פוגעות בבריאות לפחות כמו יתר לחץ דם, כולסטרול גבוה, סוכרת והשמנה. המחקרים המוכיחים זאת רבים ומרשימים. לרבים מהאנשים בארץ קשה לדמיין עצמם חיים ללא מתח ולחץ, אף כי דבר כזה בהחלט אפשרי. מה שיותר קל להבין וליישם הן מגוון רחב מאוד של שיטות שיכולות להגן על הגוף מפני הנזקים של המתח והרגשות הלא בריאים. מבין הטכניקות השונות אני נעזר פעמים רבות עם מטופלים בשיטות נשימה שונות, דמיון מודרך, מדיטציה ועוד.

טיפול עמוק יותר ינסה להתחקות אחר מקור המתח והרגשות הלא בריאים. תחום זה מכונה רפואת גוף נפש, ואת הידע שלי בתחום רכשתי במסגרת לימודי הנטורופתיה המלאים, כמו גם בקורס שנתי של “בודהיזם למטפלים”. הטיפול שלי כולל פעמים רבות שיחות, טכניקות טיפול קוגניטיביות, טכניקות מעולם המדיטציה, התמקדות ובודהיזם.

אינני פסיכולוג, ועל כן אינני עוסק בתכנים אלה וכפי שאני מנסה להנחיל לתלמידי – הדבר הראשון שחשוב לדעת הוא מתי אסור לטפל ויש צורך בייעוץ פסיכולוגי ו/או פסיכיאטרי.

אני מאמין שבעיות בריאות רבות מקורן בסיבות רגשיות ו/או התמודדות לא יעילה מספיק עם מתח וסטרס. טיפול רפואי שאינו לוקח בחשבון תכנים אלה, לוקה פעמים רבות בחסר. אדם המחפש בריאות ואיכות חיים גבוהה צריך להפנות תשומת לב, זמן ותרגול גם לנושאים אלה. 

אהבה, אינטימיות ותמיכה

לאהבה, אינטימיות ותמיכה ישנה השפעה עצומה על הסיכוי שלנו ליהנות מחיים טובים ובריאים, או לחילופין לסבול ממחלות ואיכות חיים ירודה. הקשר בין גורמים אלה לבין מחלות נבדק פעמים רבות במחקרים שונים, וכמעט בכל פעם המדע הראה כי למשאבי בריאות אלה ישנה השפעה משמעותית יותר מהגורמים אליהם מתייחסים במרבית המקרים בעולם הרפואה כמו גנטיקה, כולסטרול ותרופות.

אהבה בעלת משמעות רפואית כוללת אהבה עצמית, אהבה זוגית / רומנטית, אהבה במשפחה, אהבה לקהילת האנשים הקרובה ולפי דעתי אף אהבה לבעלי החיים ולטבע.

לאינטימיות ישנה משמעות בריאותית בשני מובנים עיקריים: אינטימית מינית ואינטימיות רגשית. האדם הוא ייצור מיני, ויחסי מין מאוזנים הבאים מתוך אהבה חשובים לכל אחד. מגע הוא צורך אנושי בסיסי שחשוב לתת לו מענה מספק גם ללא קשר ליחסי מין. החזקת ידיים, ליטוף וחיבוק אינם רק נעימים, הם גם מבריאים.

האינטימיות הרגשית חשובה לא פחות. היכולת לשתף אדם נוסף ברגשות שלנו, ובעיקר באותם רגשות כמוסים או חבויים, מאפשרת שחרור, נותנת ביטחון ומשפרת פלאים את ההרגשה. אני משוכנע שכל אדם המחפש בריאות אופטימאלית זקוק ליכולת לבכות, להישען ולהיתמך על ידי אדם קרוב. נצליח לעשות זאת לרוב עם אנשים אוהבים, המצליחים לנטרל כל שיפוטיות או ביקורתיות כלפינו.

מאחר ולאנשים רבים קשה להאמין עד כמה נושאים אלה חשובים ממש לבריאות, אני בוחר להביא ציטוט מרופא מפורסם  – פרופ’ דין אורניש. זה מה שהרופא אומר על כוחן של אהבה ומערכות יחסים:

“אני לא מכיר שום פקטור אחר – לא תזונה, לא עישון, לא פעילות גופנית, לא סטרס, לא גנטיקה, לא תרופות, לא ניתוחים – בעל השפעה גדולה יותר על איכות החיים, שכיחות מחלות, או מוות טרם עת מכל סיבה”.